Er moet me iets van het hart, iets wat me al even dwars zit.

En ik ga een oproep doen die je vast al wel vaker voorbij hebt zien komen. Een oproep die vanuit mijn hart komt. Een oproep waarvan ik hoop dat ‘ie ook bij jou binnen komt. En dat je er naar zult handelen.

Stop met vergelijken

Doe jezelf en die ander recht.

Lieve jij, mooi mens,

In de afgelopen weken, maanden en jaren is het me opgevallen dat er iets is waar jij je veel mee bezig houdt. En waar het vandaan komt, dat is me niet helemaal duidelijk. Maar ik zie dat je er moeite mee hebt om tevreden te zijn met jouw ik. – Hier kom ik zo nog op terug. – Klopt dat?

Als ik met je praat hoor ik je denken: Geef ik wel de juiste antwoorden? Ben ik wel een goede vriend/vriendin? Ben ik wel sterk genoeg, in wat voor zin van het woord sterk dan ook?  En ik hoor je dan wel zeggen. ‘Ach, ik ben niet perfect. En dat hoeft ook niet.’ Maar je geloof je dat echt? Want je handelen lijkt het tegendeel te zeggen.

Waar sta je?

En dit gaat niet alleen over zelfvertrouwen. Maar vergelijk jezelf niet met die ander. Omdat je op een andere plek staat en daar op een andere manier gekomen bent. Aansluitend op de blog van Suzanne dinsdag: als je vandaag voor het eerst gaat hardlopen, loop je morgen nog geen marathon. Maar dat betekent niet dat je direct moet opgeven.

Invullen voor een ander

Denk je wel eens, als je tegen een vriendin praat, dit zeg ik niet, want dat kun je nog niet aan om te horen? In directe zin lieg je niet, maar indirect zijn het meerdere leugens tegen deze vriendin. Want 1. Je verzwijgt wat voor haar. 2. Zij gelooft dat jij 100% eerlijk tegen haar bent, daarom zijn jullie vriendinnen. 3. Je laat een kans liggen om jullie vriendschap uit te diepen.
En wat betreft dat laatste, ik denk dat eerlijkheid je altijd dichter naar elkaar brengt. En dat dichterbij kan ook betekenen dat jullie inderdaad niet aan elkaars ideaalbeeld voldoen. (Maar serieus, bevraag elkaar daarna en vul een dergelijke suggestie nooit zomaar in.)

Keurslijf

Terug naar dat vergelijken. Waarom doe je dat? Waarom geef je jezelf zo veel onzekerheid om te verwerken? Haal je daarmee niet zowel jezelf als die ander naar beneden? Jezelf omdat je jezelf op een negatieve manier lager zet: die ander is nu beter dan jij. En de ander, omdat je je die ander opeens in een keurslijf van perfectie duwt? De ander in een rol die hij/zij constant moet waarmaken, terwijl daar niet om gevraagd is?

Jouw ik is mooi

vergelijken tussen vrienden, vergelijken, balans vriendschap,Weet je wat zo leuk is aan mensen? Die ontwikkelen zichzelf. Soms groei je heel hard en misschien ook wel eens traag.
Misschien heb je er wel moeite mee, jouw eigen ik. Als ik zeg ‘hou van jezelf’ betekent dat niet perse dat je zo moet blijven zoals je nu bent. Ja, ik vind je nu mooi. Maar als je over een jaar anders in het leven staat, of dat nou positief of negatief is, dan vind ik je nog steeds mooi. Mooi, omdat je eerlijk naar jezelf bent. En omdat je ruimte voor jezelf gemaakt hebt om jezelf te zijn.

Waardering

Hoe wil jij horen dat je mooi bent? Moet het specifiek tegen je gezegd worden? Of laten mensen het aan je zien door een taart voor je te maken? Of juist door tijd voor je vrij te maken en die met jou door te brengen? En andersom, hoe laat jij aan je omgeving zien dat jij hen mooi vind?

Ik hoop dat de boodschap duidelijk is. Stop met vergelijken. Focus je op het positieve in je omgeving en leer die waardering te benoemen, of dat nu met tijd, taart of taal is. Stop met vergelijken en doe recht aan die ander.

Deal?!

Dit artikel verscheen eerder op www.olafandjune.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.