Hoe is het met je energie Ella? Die vraag werd me onlangs gesteld. Mag ik je meenemen in mijn ontdekkingstocht en mijn persoonlijke groei?
Als ik om me heen kijk is iedereen druk. Juni, zo net voor de zomervakantie heeft iedereen een werktempo en een stapel deadlines waar je u tegen zegt. Hoe doet iedereen dat toch?Planning
Aan het begin van de periode had ik een planning gemaakt, eentje die ik niet zag zitten en daarom weg gegooid heb. Misschien een beetje wat je noemt overreacting, maar voor mij een duidelijk signaal: doen wat je kunt.
Maar hoeveel is dat eigenlijk?

Vergeleken met januari dit jaar gaat het fantastisch met me. Ik doe weer veel dingen, ook buiten school om. En tegelijkertijd voel ik aan als ik te druk ben. Best prettig.
In mijn weekoverzicht van laatst plaatste ik al dat ik naar ‘t gala was van de vereniging. Dat zijn allemaal activiteiten waarvan ik niet gedacht had dat ik ze nog zou kunnen doen. Maar het kan. En dat verg slechts drie dingen.

Je voelt ze al aankomen, rust, reinheid en regelmaat. Om 22:00 slapen en om 07:00 eruit levert by far de meeste energie op. Hoe meer en vaker je daar van afwijkt, hoe onrustiger ik als persoon ook ben. (En hoe meer onrust, hoe minder structuur en hoe vergeetachtiger ik me gedraag.)

Maar concreet, hoeveel energie heb ik?
1. Ik kan prima hele schooldagen draaien en al mijn huiswerk doen.
2. Of hele schooldagen draaien en 2 avonden afspreken.
3. Thuis krijg ik meer gedaan dan op school. Note to myself als ik weer een verslag moet tikken.

Valkuilen:
1. s avonds chillen met gezellige mensen als je in je achterhoofd weet dat je eigenlijk wilt/moet slapen.
2. ‘s avonds nog even een aflevering serie kijken na half tien. Niet doen. (Note: ik leer mezelf aan vooral in het weekend te kijken. Werkt gewoon beter.)
3. ik krijg energie van sociaal contact. Emotioneel gezien dan. Om fysieke energie te krijgen werkt slapen, rondjes lopen buiten, dansen, lichte sporten en gewoon gezond eten.

Wat werkt?
Hierboven noemde ik al een heel aantal dingen waar ik rekening mee probeer te houden. Een beetje gezonde assertiviteit naar jezelf toe. En op dit moment hanteer ik weekplanningen. Zo kan ik hard werken als ik energie heb en heb ik overzicht. En op deze manier is het makkelijk om ook rust voor jezelf in te plannen.

Hoe gaat het met jou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.