Ken je die video’s van mensen die afvalloos leven? Super cool als je dat lukt. Maarre… is dat niet heel veel werk? Lennart & ik praten al een tijdje over duurzamer leven. Onze voorwaarde: het moet betaalbaar en ‘leuk’ zijn. Is dat realistisch?

Er zijn talloze dingen uit je eigen leven die je kunt verduurzamen. Om water te besparen kun je korter douchen, de afwas opsparen (da’s niet lui, da’s eco friendly). Kleding kun je hergebruiken, tweedehands kopen én verantwoord nieuw kopen door bijvoorbeeld te letten op het gebruikte materiaal en het land van afkomst.

Waar wij al wel achter komen: het is een monsterproject. En dus hebben we besloten kleine dingen te vervangen. Zodat je beetje bij beetje steeds meer duurzame gewoontes en gebruiken creëert.  En om het betaalbaar te houden. Voor nu hebben we een lijst gemaakt met zo’n 50 duurzamere alternatieven voor plastic, waarvan we elke maand iets kiezen om te implementeren. Denk aan tabletjes i.p.v. tandpastatubes, stukken zeep, bijenwaspapier i.p.v. aluminiumfolie, herbruikbare watjes van badstof en katoenen zaken voor fruit en brood.

Weet je wat me opvalt? Heel veel duurzame oplossingen brengen ons weer een beetje terug in de tijd. We zijn plastic gaan gebruiken voor het gemak. Gekraakte noten in portieverpakkingen. Melk in pak, in plaats van die herbruikbare glazen fles. Kaas in plastic, in plaats van in een doek.

Ik wil geen anti-plastic verhaal houden. Plastic is best wel handig. Wat ik wel wil? Duurzamer omgaan met materialen. Die broodtrommel? Die gaat nog wel 10 jaar mee. M’n rietjes zijn vervangen door een roestvrije stalen variant. Maar die fles scheerschuim? Dat wordt binnenkort een stukkie zeep.

(Hoe) ben jij bezig met duurzamer leven?

Edit: De EU komt met een verbod op rietjes en andere maatregelen om gebruik van plastic te verminderen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.