Geloof niet in jezelf.
Laat me je deze zin uitleggen, ik heb er een goede reden voor om het zo voor je te formuleren. Dit is een post over eigenwaarde en daarin ook een post over persoonlijke groei.
Don’t believe everything you think
Dat is waar het om gaat. Geloof niet alles wat je denkt.
1. Je hoort wat je wilt horen.
Het is zo makkelijk om dingen in te vullen voor een ander. Al is het alleen maar door het ‘dat vind jij toch?’ Wat we elkaar zo makkelijk opleggen.
2. Je bepaalt zelf wat je gelooft.
Heel simpel: als je iets hoort/denkt wordt er een verbinding aangemaakt in de hersenen. Hoe vaker je zo’n gedachte herhaalt, hoe sterker die verbinding wordt. Als jij jezelf elke dag verteld ‘ik ben niets waard.’ Dan wordt dat elke dag een stukje meer waar, omdat die gedachte voor jou steeds meer waarheid wordt. En andersom, wanneer je jezelf elke dag in de spiegel verteld ‘Ik ben uniek.’ Zul je zo’n positieve gedachte steeds meer als waarheid aan gaan nemen.
3. Jij bent je gedachten niet.
Jij hebt gedachten. Dus als je iets denkt, kun je daar ook met een afstand naar kijken en daar weer iets over zeggen. ‘Hey, wat interessant dat ik dat denk. Waar komt die gedachte vandaan?’
4.Gedachten zijn maar gedachten.
Als je veel denkt, reflecteert, filosofeert, zul je misschien wel herkennen dat je gedachtenwereld een eigen wereld voor je is. Een plek waarnaar je jezelf makkelijk terug trekt, waarin niemand anders je kunt vinden. Rust. Totdat het overthinking, waar Kirsten het in deze post over had, begint. Waak er voor dat je niet in je eigen gedachten verzinkt. Deel die gedachten, zodat het iets meer tastbaars wordt: een mening, een illusie, een droom, een inzicht en een feit.
Geloof niet in jezelf. Niet als je jezelf onwaarheden verteld. Omdat je vaak ziet wat je wilt zien. Geloof de onzin niet, die je jezelf aan praat. Maar geloof wel in jezelf als mens, als uniek leven. Omdat jij jezelf ontwikkelt. En omdat er meer is in de wereld, dan alleen dat wat je (over jezelf) denkt.