Het is het jaar 2050 en er zijn vele dingen veranderd om je heen…
Stel je eens voor dat we in het jaar 2050 leefden. We zagen er allemaal uit als de robot op het plaatje maar dan allemaal anders. Anders en toch hetzelfde. 
Je had een chip in je pols zitten en daarin zaten allemaal elektronische dingetjes waaronder je pinpas. Je mobiel was ingebouwd in je rechterhand en losgeld bestaat niet meer. China is de wereldmacht geworden en besluit lekker nieuwe munten te gaan slaan.

Een maand later bezit ook jij er een paar en op de rand van de munt zie je staan ‘made in China.’ het doet je denken aan een kleine 50 jaar geleden toen je je nog jong, fris en fruitig voelde en alles nog zo veel beter was. ‘Made in China’ nog op je mp3, iPod en netbookje stond en op speelgoed en televisies. 

Het lijkt wel alsof ‘Made in China’ op elk levende wezen wat nog op aarde rond doolt staat gedrukt en soms kijk je bezorgd op je bovenarm of het er al staat. Gelukkig, nóg niet. Je herinnert je nog de Zwitserse frank van je broertje waar CH op staat. Zwitserland. Confederatio Helvetica, de Latijnse naam, iets wat je je broertje toen uitlegde.
Wanneer je dan thuis komt en je ligt op bed zie je op de vensterbank een muntje liggen. Je loopt er naar toe en tot je verbazing lijkt hij wel heel erg op de CH-munt van je broertje, tot je de zijkant leest.’Made in China.’

Op hetzelfde moment zit een stel Amerikanen voor de televisie zich te ergeren aan ‘made in China’ en net van plan een kopje thee, ook Chinees, te gaan drinken beginnen ze een opstand. Terug naar de oertijd. Nee dan vroeger, toen je nog je lievelingssmaak thee kon hebben. In het goeie ouwe 2011, waar men zich druk maakte om inflatie van muntsoorten en crisis op huizenmarkten. Waar ‘made in China’ nog niet op álles stond er er ook nog dingen kwamen uit Italië of Griekenland. Het 2011,2012 van Twitter, Blogspot, Facebook en de hele multimedia die deel uitmaakte van het leven, maar nu in 2050 niet meer bestaan, als ‘ouderwets’ bestempeld en voor iets veel beters vervangen.Het 2013 waarin tablets, smartphones, computers en internet niet meer weg te denken zijn in het dagelijks leven.
Toch is 2050 ook het jaar van de vooruitgang. Milieuproblemen worden éindelijk opgelost, kleinzonen van de begin 21e eeuw-kamerleden zetelen nu op de voorheen blauwe stoelen, waar men toen twistte over de economische crisis en bezuinigingen, is ook nu verantwoordelijkheid hét kernwoord voor 2050. Ze begonnen er ‘vroeger’ al over, hadden ze dan toch gelijk? Verantwoordelijkheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.