Je hebt geen idee hoe vaak ik wil zeggen dat er overal snotterende zakdoekjes op de grond liggen. De werkelijkheid is wellicht een tikje vervelender, gebruikte papieren zakdoekjes. Normaal zou ik er alleen van walgen, – wie heeft zijn spullen nu niet opgeruimd? –  maar vanochtend scheen iemand het op mij gemunt te hebben door van deze niet-hygiënische afbeelding een probleem te maken.
‘Er missen een paar.’ Het was mijn collega die me hierop attendeerde. ‘Sorry?’ hem niet begrijpend staarde ik hem aan, hopend op een toelichting. ‘Die zakdoekjes, gister waren het er 23.’ Dacht ik dat iemand fatsoenlijk was geweest en ze had opgeruimd, dat had ik dan mooi mis. Mezelf fatsoenlijk noemen, dat argument gebruikende, leek me ook niet helemaal de bedoeling.

Met trillende handen pakte ik het papiertje op en vouwde er een propje van. In gedachten voegde ik hier een gemene lach aan toe. ‘Hier ga je dan.’ Ik twijfelde over ik nog enkele bloeddorstige lippenstiftvlekken op het papiertje zou maken voordat ik het in de nek van mijn lijk zou stoppen, maar dat leek me dan wel al te dramatisch.
Met een overdreven gebaar gooide ik de propjes in de toilet en spoelde ze door. Nog even, de stuiptrekkende zakdoekjes probeerden boven te komen, de kracht  van het water was sterker. De sporen uitgeroeid, niemand die het bestaan van de dingen ooit nog zou vermoeden.

Ze waren langer bezig dan ik gehoopt had. Er bleek, behalve die zakdoekjes nog meer te missen. Stuk gekauwde potloden, een stukje chocola en een van de pennenhulzen met dubbele bodem, waarvan de zijkant stuk was.. Ik kan je vertellen hoe stom ik me voelde toen de beschuldigingen over tafel vlogen. ‘Vertel precies wat je doet en omschrijf precies t wat er verdwenen is.’ De andere kant was, ik voelde me prettig, ik wist dat ze mij niet zouden verdenken. Juist omdat ik diegene was die continue met hen in aanraking kwam. Die zakdoekjes, die zouden ze niet meer vinden, de rest lag bij het oud-vuil.

-greep uit het dagboek van een schoonmaker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.